Зачинети филети од ослиќ

Состојки:

  • 2 филети од Ослиќ (околу 125 грама по филета, со кожа од едната страна)
  • 1 лажичка лук во гранули
  • 1/2 лажичка црн пипер
  • Малку брашно
  • 1 лажичка масло од репка (или растително масло)
  • Магдонос и лимон за сервирање

 

Подготовка:

  1. Загрејте го маслото во тава за пржење на тивок оган
  2. Во меѓувреме, додадете ги гранулите лук и црн пипер во брашното, и провалкајте ги филетите од ослиќ во истото од страната на местото (со кожата нагоре).
  3. Ставете ги филетите од ослиќ во тавчето, со кожата надолу, и пржете на тивок оган пд 5 до 7 минути додека кожата не стане крцкава и додека рибата не стане непрозирна.
  4. Нежно превртете ги филетите на другата страна и пржете уште 2 минути на страната без кожа, за потоа да ги извадите од тавчето и да ги сервирате со сезонски заленчук и компири. Гарнирајте со свежо исецкан магдонос и парче лимон.


Извор: www.lavenderandlovage.com

              

 

15 мин.
За 2 лица.

потребно:

Ослиќ

ПРЕДЛОГ РЕЦЕПТ

Печена скуша со тиквички и салата од грав

ЗАНИМЛИВОСТ

ЛОСОС

Salmo salar